Go to Top

To Do Wandelen in de omgeving

zlata olensnice middelpunt van wandelroutesDankzij de centrale ligging van Zlatá Olesniše zijn de wandelgebieden in de beide gebergten snel te bereiken met de auto en of openbaar vervoer. In de winter worden de wandelpaden gebruikt door de cross county langlaufers.

IJzergebergte

Deze grote bergketen bevindt zich in het Zuiden en biedt een mooie achtergrond voor de steden Liberec, Jablonec en Nisou aan de ene kant en de Poolse grens aan de andere kant. De hoogste berg van het IJzergebergte is de Smrk (1124 m)

Het hart van het gebergte wordt gekenmerkt door hooggelegen (700-1000 m) plateaus. Er zijn grote aantallen uitzichtpunten en berghutten, waar u in het voorjaar, de zomer en in de herfst veel wandelaars zult tegenkomen.

Het IJzergebergte is met zijn beschermde natuurgebieden, bossen en moerassen het drinkwaterbekken van Noord-Bohemen.

Reuzengebergte

Het Reuzengebergte (“Krkonoše”) aan de Pools-Tsjechische grens is het hoogste gebergte in Tsjechië en bereikt met de berg Snìžka een hoogte van 1.602 m.

In 1963 werd het Krkonošský národní park KRNAP (nationale park Reuzengebergte) als eerste nationale park in Tsjechië opgericht. De oppervlakte bedraagt circa 370 km². De kale bergkammen, diepe dalen, kristalheldere watervallen en beekjes kenmerken dit prachtige beschermde natuurgebied.

De wandelpaden zijn voor alle leeftijdsgroepen. Naast de sportactiviteiten kan men ook genieten van de oneindige uitzichten over de Bohemen tot aan Polen.

Info center Tanvald

Tanvald VVVBij het Info center in Tanvald (10 km) gelegen op het plein bij de supermarkten kunt u uitstekende wandelkaarten verkrijgen. Er zijn goede busverbindingen in het IJzergerbergte en Reuzengebergte naar de diverse startpunten van gemarkeerde wandelroutes.

Info center Špindlerův Mlýn

Info-center_Špindlerův MlýnIn Špindlerův Mlýn starten 8 wandelroutes van 10 tot 20 km. Voor de minder ervaren of minder eisende wandelaar starten er vanuit het dorp 6 routes tot 10 km. In totaal zijn er 32 zeer goed aangegeven wandelroutes in het Reuzengebergte.

Info center Tanvald adresgevens

INFO CENTER Tanvald
adres: Krkonošská ulice 629 , Tanvald, 468 41
tel: +420 483 369 670
web: www.tanvald.cz
e-mail: infocentrum@tanvald.cz

 

Info center Špindlerův Mlýn gegevens

INFO CENTER Špindlerův Mlýn
adres: Přední Labská 47, 543 51 Špindlerův Mlýn,
tel: +420 499 433 148
web: www.spindleruv-mlyn.eu
e-mail: info@spindleruv-mlyn.cz
OF:
INFO CENTER Gemeentehuis Špindlerův Mlýn
adres: Svatopetrská 173, Špindlerův Mlýn, 543 51
tel: +420 499 523 656
web: www.spindlmu.info
e-mail: info@spindlmu.info

TIP: Bukovec beschermd natuurreservaat

beschermd natuurreservaat_Bukovec_IJzergebergteBukovec is het hoogste dorp in het basalt gedeelt van het IJzergebergte. Onder de top van Bukovec zijn sporen van oude mijnbouw en steengroeven. De uitzichtplek bij voormalige steengroeve geeft een prachtig uitzicht op het Reuzengebergte en op de bergen van Smrk en de hellingen van Jizerka.De rijke basalt bodemflora vinden we nergens anders in het IJzergebergte. Het natuurpad is oudste wandelpad in het IJzergebergte. Het is 7 km lang en heeft 18 informatieborden om kennis te maken met de geologische omgeving van Bukovec en het ecosysteem van het veengebied. Het pad leidt langs de Bolevec vijvers, Šídlovský potok, (saffier vijver),beschermde Troják sparren. halverwege is het informatiecentrum met restaurant Pyramida.

TIP: naar de top van de berg SMRK

Rozhledna SmerkEven buiten Bílý Potok, is het chata-Hubertka het startpunt van een 19 km lange wandeling die voert naar de hoogste berg in het IJzergebergte SMRK (1122m) Een stevige wandeling met een stijging van 490 m over ruim 1600 m naar de top om de trappen te bestijgen van de uitkijktoren Rozhledna Smrk. Aan de noordkant van de Smrk bevindt zich de Tafelstein/Tabulový kámen. Dit is een oude grenssteen op het oude drielandenpunt van de Opper-Lausitz, Silezië en Bohemen. Verder naar beneden leidt de wandeling naar de bron van de Jizery (pramen Jizery). Vervolgens op weg naar Paličník. Een van de oudste uitkijkplaatsen van het Ijzergebergte. Met een smal pad tussen ijzeren relingen is het klauteren naar boven. Vandaar terug naar Bílý Potok.

TIP: bron van de Elbe

bron Elbe_pramen-labe_Špindlerův MlýnEen van de mooiste paden voert vanaf Špindlerův Mlýn naar de bron van de Elbe (Labe) op 1386 m hoogte, Een populaire wandeling die leidt naar de vallei Labský Dul. Via het bergstation op de f langs een uitkijktoren, een gedenkteken en prachtige houten huizen. Langs het pad mooie uitzichten op de hoogste waterval van Tsjechië (maximaal 250m). In de vallei stort het water van Pančavský vodopád met theatrale kracht naar beneden.

TIP: Adršpašské skály

burgemeester en burgemeestervrouw_Adršpašské skály_ReuzengebergteAdršpašské skály is een uitgestrekte rotsstad met een labyrint van kloven en ravijnen. De toeristische wandelroute door de Adršpach-rotsstad is duidelijk met groene tekens uitgezet. Langs het pad zijn informatieborden. De 3.5 km lange route voert langs zandstenen formaties met namen als de Kan, de Burgemeester met zijn vrouw, het suikerbrood, de tand van krakonoš, ijsbeer, geliefden en hun kus. De wandeling gaat over smalle bruggetjes en trappen langs een grote en kleine waterval. Voor de boottocht op het door rotsformaties omsloten meer kan een lange wachtrij staan.

TIP: Mala Upa naar de Snezka 10 km Hoogste top Reuzengebergte

Snezka_Mala UpaVanaf het beginpunt bij de parkeerplaats ‘Spaleny Mlyn’ in Mala Upa de blauwe route volgen naar de berghut ‘Jana Bouda’ . Dan de gele route volgen tot aan het tussenstation van de kabelbaan naar de Snezka (schneekoppe/Sneeuwkop). Hiervandaan nog een vrij zwaar gedeelte te gaan naar het hoogste punt van de Snezka, maar de beloning is een fantastisch uitzicht over de hele omgeving. Vanaf de top de kabelbaan terug nemen naar het plaatsje Pec pod Snezkou en vandaar de bus terug naar Mala Upa.

TIP: Het pad van de Tsjechische en Poolse vriendschap

pad van de Tsjechisch en Poolse vriendschap_ReuzengebergteHet pad van de Tsjechisch – Poolse vriendschap is uitgestippeld op de kam van het Reuzengebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen. en blijft ongeveer op dezelfde hoogte. Telkens wordt de grens tussen deze twee landen gepasseerd. De Poolse kant is steiler en ruwer en zijn diepe dalen te zien en aan de Tsjechische kant is het groener en zijn er vele vergezichten. De mooiste plekjes over de toppen van het gebergte worden zo bereikt, waaronder de Snezka. Als ook de twee bergmeertjes: Wielki Staw (Groot meer) en Maly Staw (Klein meer). Het zijn allebei kraakheldere meren waar bijna geen leven is, omdat het water te koud is.

Check de informatie op Wikipedia

TIP: kleding

Tijdens het wandelen (maar ook tijdens het fietsen) in de bergen kan het weer razendsnel omslaan. Ook kan het op grotere hoogte en zeker op de bergplateaus in het Reuzengebergte hard en fris waaien. Hieronder staan een aantal tips omtrent kleding en uitrusting om te voorkomen dat een leuk uitje dramatisch kan aflopen. Hiermee bedoelen we niet alleen gewonden, maar ook uw kind dat onderkoeld kan raken tijdens een regenbui. Dan is afdalen nog een hele klus. Kleding Is afhankelijk van de temperatuur, de weersverwachting en het type inspanning (ATB-en vereist meer inspanning en dus meer warmteproductie dan wandelen).

Het 3 lagen systeem is de basis:
– 1e laag op de huid is een thermo hemd / of als het warm is een zweetafvoerend shirt.
– 2e laag is een fleece, voor isolatie.
– 3e laag is een windblocker / softshell of een ademende regenjas (Goretex of iets dergelijks) voor bescherming tegen wind en regen.
– Sneldrogende broek, eventueel afritsbaar.
– Stevige (ademende) waterdichte wandelschoenen met naadloze wandelsokken.
– Muts
– Handschoenen (bij koud weer)
bron: http://www.neetesonvakantiehuizen.nl/photoshow/Zo.2%20wandelen,klimmen,hiking/19-wandelroutes-noord-bohemen.pdf

TIP: Shocart active

Shocart active voor fietskaarten Tsjechie

De beste wandelkaarten worden uitgegeven door Shocart active, te koop in de informatiecentra en plaatselijke VVV kantoren.

 

shocart.cz in het Engels

 

disclaimer: alle informatie op deze webpagina is bedoeld voor persoonlijk gebruik. De verstrekte informatie kan aan veranderingen onderhevig zijn. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Tsjechie-vakantieappartement.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de sites waar naar toe wordt gelinkt.