Go to Top

To Do tussen 40 en 60 km

Bezienswaardigheden en TO DO tussen 40 en 60 km

Hieronder vindt u een overzicht van bezienswaardigheden en leuke of interessante TO-DO op een afstand tussen de 40 en 60 kilometer. Geschikt als onderdeel van een dagwandeling of fietstour of relaxt met de auto. U krijgt meer informatie wanneer u op “lees meer:” klikt.
disclaimer: alle informatie op deze webpagina is bedoeld voor persoonlijk gebruik. De verstrekte informatie kan aan veranderingen onderhevig zijn. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Tsjechie-vakantieappartement.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de sites waar naar toe wordt gelinkt.

Liberec

raadhuis in vlaamse stijl_LiberecOp 40 kilometer afstand ligt Liberec de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het fraaie raadhuis werd gebouwd in Vlaamse renaissancestijl stijl.

Nová Paka

Kerk van de Hemelvaart van Onze Lieve Vrouw_Nová PakaOp 40 kilometer afstand ligt Nová Paka. Het klooster van de Orde der Minimen met de Kloosterkerk van de Hemelvaart van Onze Lieve Vrouw werd in 1724 gesticht.

Lees meer:

De botanische tuin en de beroemde dierentuin (met onder andere zeldzame witte tijgers) die tevens de grootste is van Tsjechië zijn het bezoeken zeker waard. Andere bezienswaardigheden zijn de neogotische Antoniuskerk, de 17de-eeuwse Wallenstein-huizen (‘Valdštejnské domky’), en de Heilige Kruiskerk met een schilderij van Albrecht Dürer. De stad biedt een grote keuze aan zowel grote supermarkten als kleine locale winkels waar regionale producten worden verkocht.

Lees meer:

In de 18e eeuwse ‘Kerk van de Hemelvaart van Onze Lieve Vrouw’ zijn zeldzame fresco’s van Kramolin en originele schilderijen van Petr Brandl te bewonderen. Het gebied is rijk aan halfedelstenen zoals agaat, amethist en de versteend hout. Dit is terug te vinden in de rijke expositie in de ‘Schatkamer van Halfedelstenen’. Nova Paka heeft ook een uit 1870 stammende bierbrouwerij. In de herfst organiseert de brouwerij samen met de gemeente Nova Paka het ‘Feest van de Watergeesten’, geïnspireerd op de plaatselijke volksverhalen.

Frýdlant

slot Frýdlant_zámek FrýdlantOp 45 kilometer afstand ligt Frýdlant met de gelijknamige slotburcht die boven de stad uittorent en vanuit de wijde omgeving te zien is. Een majestueuze presentie.

Zámek Sychrov

kasteel_Sychrov_zámek SychrovOp 40 kilometer afstand ligt Sychrov met het gelijknamige kasteel (Zamek) Sychrov. Het is een uniek voorbeeld van neo-gotische bouw uit de tweede helft van de 19e eeuw.

Lees meer:

Vandaag de dag kan men in het kasteel collecties van porselein, glas, meubels en interieur zien. Een rijke verzameling wapens uit de Hussieten oorlogen tot aan de 19e eeuw is net zo interessant als in het kasteel gevestigde kunstgalerie met kunstwerken van oude barokke meesterwerken of een unieke fluiten tentoonstelling.

Lees meer:

Het kasteel heeft een collectie van ongeveer 250 portretten van de Rohans, verwante families, en Franse koningen. Het is de grootste collectie van Franse portretten in Centraal-Europa. Sychrov bezit unieke glazen schilderijen van Jan Zacharias Quast. De eigenaar heeft bijzondere aandacht besteed aan het park dat aangelegd is in de Engels stijl. Het park werd een model voor de stichting van veel nu belangrijke arboreta zoals in Průhonice en Konopiště.

Prachovské škály (Ceský Ráj)

wandelpad onderlangs_Prachovské škályOp 44 kilometer afstand ligt Prachovské škály met vlak ten zuiden daarvan de stad Jičín . Het Prachovské Skály natuurgebied is een van de populairste regio’s in Tsjechie.

Sobotka (Ceský Ráj)

houten huis_SobotkaOp 45 kilometer afstand ligt Sobotka. Door de goed bewaard gebleven volksarchitectuur (roubenka’s – houten huizen) werd dit gebied uitgeroepen tot de erfgoed zone ‘Sobotka’.

Lees meer:

De rotsstad is ontstaan uit de resten van een zandstenen plateau, onderbroken door ravijnen en geulen. Het wordt gekenmerkt door slanke torens en pilaren met opvallende verticale scheuren en hoeken. Toeristen worden aangetrokken tot dit gebied door het dichte netwerk van gemarkeerde toeristische routes met uitzichtpunten die het hart van de rock stad onthullen. In het noord-westelijke deel van Prachovské škály ligt het opmerkelijke kasteel Parez (Stomp), gebeiteld in een rots.

Lees meer:

Sobotka is een stad met een rijke toeristische en culturele en literaire traditie. Hier vindt regelmatig het Nationale Festival van de Tsjechische taal en literatuur “Sramkova Sobotka” plaats. Boven de stad staat het renaissance slot (Zámek) Humprecht. Er zijn vele wandelpaden rondom Zámek Kost en in de plaatsen Vesec Stare Hrady en de vallei van Plakánek die allen binnen een straal van 4 tot 5 kilometer rond Sobotka liggen.

Jičín (Ceský Ráj)

marktplein_JičínOp 50 kilometer afstand ligt Jičín met zijn prachtige stadskern en vlakbij Prachovské škály, het kasteel en arboretum van Kopidlno (16 km) en Hrad Kost (18 km).

bzw 1375 Hrad Kost, Jičín (Ceský Ráj)

14de eeuwse burcht_Hrad Kost_JičínOp 48 kilometer afstand ligt Hrad Kost, een middeleeuws kasteel dat een bijzondere positie in neemt – het is het best bewaarde gotische kasteel in de Tsjechische republiek.

Lees meer:

Jičín is het cultuurhistorisch en toeristisch centrum van dit gebied. Jičín is tevens een toegangspoort tot het prachtige Ceský Ráj (Boheems Paradijs). De 17e eeuwse opperbevelhebber Baron von Wallenstein liet met behulp van Italiaanse architecten zijn renaissancekasteel verbouwen tot het vroegbarokke ‘Wallensteinkasteel’ dat hij via een twee km lange – door vier rijen bomen gevormde – lindelaan liet verbinden met het park Libosad, met daarin een barokke loggia. In het centrum van Jičín vindt men verder nog de Valdicetoren, een Jezudetencollege, de St. Jaconskerk, de St. Ignatiuskerk en een synagoge. Het Wallensteinplein is de spil van Jičín, met talloze winkeltjes, cafetaria en restaurants

Lees meer:

Hrad Kost staat in het midden van het pittoreske Český Ráj en ziet er vrijwel hetzelfde uit als 500 jaar geleden. De hoognodige reconstructie die plaatsvond in de 50tiger jaren hebben de charmante sfeer van het kasteel niet weg genomen. Er zijn verschillende rondleidingen die elk een thema hebben waaronder: de Kinský familie, de architectuur van het kasteel en -natuurlijk- de martelkamers.