Go to Top

To Do tussen 3 en 15 km

Bezienswaardigheden en TO DO tussen 3 en 15 km

Hieronder vindt u een overzicht van bezienswaardigheden en leuke of interessante TO-DO op een afstand tussen de 3 en 15 kilometer. Geschikt als onderdeel van een dagwandeling of fietstour of relaxt met de auto. U krijgt meer informatie wanneer u op “lees meer:” klikt.
disclaimer: alle informatie op deze webpagina is bedoeld voor persoonlijk gebruik. De verstrekte informatie kan aan veranderingen onderhevig zijn. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Tsjechie-vakantieappartement.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de sites waar naar toe wordt gelinkt.

Ruïne van Navarov

ruïne van NavarovOp 6 kilometer afstand ligt Návarov. De ruïne van het rotskasteel verrijst boven de samenvloeiing van de beek Zlatnik met de rivier Kamenice.

Paseky nad Jizerou

Roubenka nr 94_Paseky nad JizerouOp 8 kilometer afstand ligt Paseky nad Jizerou. Deze school is naar verluid de bakermat waar de grondbeginselen van de Tsjechische taal zijn ontworpen.

Lees meer:

Het kasteel wordt voor het eerst vermeld in 1365. Het was het bestuurlijk centrum van een territorium dat tot ver in het IJzergebergte doorliep. Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd het kasteel bezet door de Zweden in 1643 maar werd een jaar later heroverd door het keizerlijke leger. Om verdere bezettingen te voorkomen werd het in 1644 tot aan de fundering vernield.

Lees meer:

Het was op deze school waar Josef Šimůnek en Věnseslav Metelka ooit begonnen met ordelijk onderwijs. Zij schreven geschiedenis door het vaststellen van regels voor de Tsjechische grammatica. Er is ook een klein museum. In het museum komen we de naam Věnceslav Metelka vaak tegen. Hij gaf niet alleen les in het spelen op diverse snaarinstrumenten maar werd ook een gewild vioolbouwer in de regio en oprichter van de eerste vioolschool in het Reuzengebergte.

Vysoké nad Jizerou

houten huis_Roubenka 105 Vysoké nad JizerouOp 8 kilometer afstand ligt Vysoké nad Jizerou. Door de hoge ligging en regelmatig stormachtige weersomstandigheden wordt de stad in de volksmond ook ‘Weertop’ genoemd.

Kořenov

kapel met begraafplaats op heuvel_Tesařovská_kaple_KořenovOp 9 kilometer afstand ligt Kořenov. In het buurtschap Tesařov ligt de achthoekige Protestantse kapel, gebouwd in 1909 volgens bouwplannen van Otto Bartning.

Lees meer:

In tegenstelling tot de rest van de streek (voornamelijk graniet) is de omgeving Vysoké nad Jizerou zeer leisteenrijk, wat terugkomt in de dakbedekkingen en andere toepassingen in de bouw. Het belangrijkste culturele monument is de kerk van Saint Catherine. Andere monumenten zijn de vele roubenka. Nummer 51 is een schoolvoorbeeld van de houten volksarchitectuur van het lagere Reuzengebergte.

Lees meer:

De Kořenov Tesařovská Kapel is gelegen op ongeveer 200 m ten noorden van het Informatiecentrum in Kořenov en domineert de hele gemeenschap. Het is een achthoekige kapel gebouwd door lokale autonome evangelisten in 1909. De begraafplaats die de kapel omringt werd gewijd in 1911, maar werd door de keizerlijke autoriteiten officieel pas erkend in 1913.

Tanvald

stadhuis_TanvaldOp 9 kilometer afstand ligt Tanvald. De kerk van St. Peter en Paul is een fraai voorbeeld van Rococo-bouw. Ook het Art Nouveau stadhuis is zeker een bezoek waard.

Boskov

druipsteengrotten_Bozkovské dolomitové jeskyně_BozkovOp 12 kilometer afstand ligt Bozkov met de enige dolomietgrotten in Noord-Bohemen die toegankelijk zijn voor het publiek, en zijn een nationaal monument.

Lees meer:

Rondom het stadhuis liggen veel kroegjes en restaurants. Tanvald is de plek bij uitstek om uw boodschappen te doen. Niet alleen de locale winkeltjes maar ook drie supermarkten die rondom een groot centraal parkeerterrein liggen (Lidl, Penny en Billa) bieden een grote keuze. Vanaf het station van Tanvald vertrekt het tandradtreintje naar Harrachov. De rit is zeker de moeite waard.

Lees meer:

De grotten trekken liefhebbers aan van ondergrondse labyrinten die versierd zijn met stalactieten en stalagmieten met diverse kleuren en vormen. De grotten en formaties spreken tot ieder verbeelding. De meest aantrekkelijke attracties zijn wel de vele vijvers en meren die met groenig kristalhelder water zijn gevuld. Op de bodem liggen vaak muntstukjes, erin gegooid door mensen die een wens willen doen uitkomen.

Výroba hraček (speelgoedmuseum)

Výroba hraček speelgoedmuseumOp 14 km afstand ligt Jiřetín pod Bukovou met het houten speelgoedmuseum in de meer dan 100 jaar oude Detoa fabriek. Een rondleiding eindigt in de bedrijfswinkel.

Černá Studnice Lookout Tower

Černá Studnice Lookout TowerOp 15 km afstand ligt de berg Horni Cerna Studnice (869m) met de Černá Studnice Lookout Tower. Deze 26 meter hoge granieten uitkijktoren werd gebouwd in 1905.

Lees meer:

De rondleiding onder begeleiding van een gids begint langs de permanente tentoonstelling van unieke oude machines, historische en hedendaagse speelgoed. Vervolgens lang de individuele productie-afdelingen voor de verschillende fases in het productieproces. Duur ongeveer 50-60 minuten. U kunt ook zakjes met speelgoedonderdelen kopen om mee te doen aan de creatieve workshops voor jong en oud.

Lees meer

91 Treden voeren u naar het Vyhlídková platform met zijn glazen deuren naar de vier platvormen met spectaculaire uitzicht over Jablonec en Ještěd (Liberec), maar ook richting het verder weg gelegen Reuzengebergte. De Černá Studnice uitkijktoren is een populaire bezienswaardigheid in het district (Okres) Jablonec nad Nisou.