Go to Top

To Do tussen 15 en 40 km

Bezienswaardigheden en TO DO tussen 15 en 40 km

Hieronder vindt u een overzicht van bezienswaardigheden en leuke of interessante TO-DO op een afstand tussen de 15 en 40 kilometer. Geschikt als onderdeel van een dagwandeling of fietstour of relaxt met de auto. U krijgt meer informatie wanneer u op “lees meer:” klikt.

disclaimer: alle informatie op deze webpagina is bedoeld voor persoonlijk gebruik. De verstrekte informatie kan aan veranderingen onderhevig zijn. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Tsjechie-vakantieappartement.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de sites waar naar toe wordt gelinkt.

Železný Brod

houten huizen_Roubenka_Železný BrodOp 17 kilometer afstand ligt Železný Brod. In het grootste en mooiste vakwerkhuis in Železný Brod, het zogenaamde Běliště is een permanente etnografische tentoonstelling.

Jablonec Nad Nisou

glas en edelsteen museum_Muzeum skla a bižuterie_Jablonec Nad NisouOp 20 kilometer afstand ligt Jablonec nad Nisou. Een stad met prachtige en unieke architectuur zoals neo-renaissance, art nouveau en functionalistische stijlen.

Lees meer:

Železný Brod ligt in de schilderachtige vallei van de rivier Jizera op de grens van Boheems Paradijs (Cesky Raj), de Jizerske hory en het Reuzengebergte. In 1695 kreeg de stad het recht op een jaarmarkt te houden. Ambachten bloeiden en nieuwe gilden werden opgericht. In de late 19e en vroege 20e eeuw bloeide de glasindustrie, ondersteund door de opening van de eerste Tsjechische professionele glas-school in 1920. Železný Brod werd zo een stad voor glas en bijouterie.

Lees meer:

In de 19e eeuw bloeide de stad op en produceerde glasproducten en sieraden die over heel Europa hun weg vonden. Het glas en sieradenmuseum is een schitterend voorbeeld van Art Nouveau bouwstijl. Bezoek ook eens het Stadstheater (Divadlo), waar drama, muziek, sprookjes voor kinderen, opera en ballet tegen zeer schappelijke prijzen worden geboden. Jaarlijks worden meer dan 200 voorstellingen gegeven.

Harrachov

glasfabriek_sklárna_HarrochovOp 16 kilometer afstand ligt Harrachov met de glasfabriek Novosad a syn (Novosad en Zoon), de oudste glasfabriek in Bohemen die rond 1712 werd opgericht.

Vrchlabi

Krkonose-museum_Augustinus klooster_Vrchlabi_53546Op 29 kilometer afstand ligt Vrchlabi. Het Augustijner klooster in Vrchlabí is een belangrijk barok monument en werd gebouwd in 1704.

Lees meer:

De unieke historische glas graveer werkplaats, 100 jaar oud en aangedreven door middel van waterturbine gedreven transmissies is een integraal onderdeel van de rondleiding over het glasfabriek terrein. Een bezoek aan de glasfabriek (duurt ca. 1 uur) wordt begeleid door een professionele gids die Tsjechisch, Duits en Engels spreekt. Naast de centraal gelegen glasblaas hal van de fabriek ligt een minibrouwerij met restaurant waar kunt u kijken naar de productie van glazen en vazen door de glazen afscheiding.

Lees meer:

Het is het voormalige klooster van de katholieke kerk, die deel uitmaakt van de Augustijner orde. Op de begane grond en in het souterrain bevindt zich een expositieruimte. In het klooster zelf zijn de tentoonstellingsruimten van het museum van het Reuzengebergte (Krkonose) in Vrchlabí. In de directe omgeving van het klooster is er een barokke kerk die ook werd gereconstrueerd en waar nu zomer-, zondag- en kerstconcerten worden gegeven.

Krkonoše

Pančavský waterval_Krkonoše Nationaal ParkHet nationaal park Krkonoše ligt in het Reuzengebergte. Het sluit aan op het nationaal park Karkonosze in Polen. De totale oppervlakte bedraagt 631 km ².

Malá Skála (Ceský Ráj)

Uitzichtspunt_Marianska vyhlidka_Mala SkalaOp 23 kilometer afstand ligt Malá Skála een stadje aan de Jizera. Dé trekpleister van Mala Skala is de boven op het rotsmassief gebouwde gotische burcht Vranov Pantheon.

Lees meer:

Beide parken werden in 1993 door de Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Krkonoše ligt op een hoogte van 528 tot 1603 meter boven zeespiegel: het hoogste punt is de top van de Sněžka, de hoogste berg van Tsjechië. Het hoofdkantoor van het nationaal park is gevestigd in Vrchlabí, net buiten het park. Het gebied herbergt sporen van de kolonisatie van het Reuzengebergte van eeuwen terug. Er zijn in de regio vele ruïnes, kapelletjes, kerken en musea met kunst en gebruiksvoorwerpen uit vroegere tijden.

Lees meer:

Vanaf het boven op het rotsmassief gebouwde gotische burcht Vranov Pantheon heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Mogelijkheden te over voor pittige wandel-en fietsroutes, zoals bijvoorbeeld Suché Skaly (leraarsorgel) en het labyrint van rotsen onder de Sokolgevel. In de gemeente Besedice ligt een labyrint van rotstenen genaamd Chleviste en Kalich. De weg kronkelt zich tussen holten en grotten, kloven en ravijnen.

bzw 1265 Turnov (Ceský Ráj)

burcht Valdstejn_hrad_valdstejn_TurnovOp 31 kilometer afstand ligt Turnov. Turnov is een drukbezocht uitgangspunt voor trektochten door Český Ráj (Boheems Paradijs).

bzw 1275 Hrubá Skála (Ceský Ráj)

Rotsstad_Hruboskalske skalni mestro_Hruba_SkalaOp 33 kilometer afstand ligt Hrubá Skála in het Boheems Paradijs (Český ráj) met het gelijknamige kasteel en de indrukwekkende rotsstad.

Lees meer:

Dit park werd in 1955 als eerste tot beschermd natuurgebied verklaard. Het Valdštejn kasteel biedt veel interessante dingen aan haar bezoekers. Variatie is het belangrijkste kenmerk van het kasteel, gecreëerd door eeuwen heen. Bizarre rotsen waarop het kasteel is gebouwd, stil respect voor het landschap en de adembenemende uitzichten vergroten die indruk. Ook de moeite waard zijn de ruïnes van de burcht Trosky, waar op twee hoog uitstekende basaltkegels de torens Panna (57meter) en Baba (47meter) staan. De burcht dateert uit de 14e eeuw. Kasteel Rohozec biedt een interessante rondleiding en in de nabijgelegen brouwerij kan men Rohozec bier kopen.

Lees meer:

De rotsstad ‘Hruboskalske skalni mestro’ bestaat uit meer dan 400 zandsteentorentjes, dalletjes en bossen. De ingang van dit natuurwonder begint vanuit de parkeerplaats bij het kasteel Hruba Skala. Je kunt hiervandaan via de rotsspleet ‘Muizengat’ naar Sedmihorky gaan of naar het Marianska vyhlidka (uitzichtspunt) wandelen, waar je via allerlei trappen naar een klein rotsachtig amfitheater afdaalt. Je kunt uren tussen de rotsformaties dwalen en genieten van de prachtige vergezichten.