Go to Top

To Do Reuzengebergte

Zlata Olesnice_ReuzengebergteReuzengebergte ligt op de grens tussen Tsjechië en Polen. Gemiddelde hoogte is 1200 meter. Enkele hogere uitschieters met stoeltjesliften.

In de zomer is het een waar fiets- en wandelparadijs, in de winter wordt er volop geskied en gelanglauft.

Klik hier voor andere plaatsen in het Reuzengebergte op deze site: Kořenov Harrochov, Vrchlabi en Krkonoše Janské Lázně

 

disclaimer: alle informatie op deze webpagina is bedoeld voor persoonlijk gebruik. De verstrekte informatie kan aan veranderingen onderhevig zijn. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Tsjechie-vakantieappartement.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de sites waar naar toe wordt gelinkt.

Rokytnice nad Jizerou

Ručičky_Rokytnice nad JizerouOp 13 km afstand ligt Rokytnice nad Jizerou. In de zomer middelpunt van goed gemarkeerde wandelpaden en fietspaden. In de winter een bekend skigebied.

horská bouda Dvoračky

Horska-chata_Horská bouda DvoračkyOp 19 km afstand ligt horská bouda Dvoračky. Bekend chalet en hotel als begin- of eindpunt van mooie wandelingen door het Reuzengebergte.

Lees meer:

Paden die door het prachtige landschap naar de toppen van de bergen voeren. Laat in het voorjaar is een tocht naar de bron van de Elbe een aanrader. Een bekend pad leidt naar chalet Dvoračky op 1140 meter. Onlangs is het aantal gemarkeerde paden om te fietsen en te wandelen vanuit Rokytnice verder uitgebreid. Met o.a. een mooi pad naar de heuvel Stráž (vrch Stráž ) of naar de Huťský waterval. (Huťský Vodopád) In het stadje zelf zijn de barokke kerk van St. Michael en het stadhuis in Art Nouveau stijl te bezichtigen. In de nabije omgeving zijn er kastelen, ruïnes, kerken, kapellen en musea.

Lees meer:

Wat nu chalet is was vanaf de jaren dertig een bijgebouw van de boerderij die vanaf 1956 tot hotel werd omgebouwd. Het bijgebouw brandde in 1990 geheel af en in mei 2002 zijn de huidige eigenaren begonnen met het herbouwen van het gebouw tot een chalet. De familie bouwde het hele gebouw zelf in 7 jaar. Het geheel is ter plekke gemaakt met zelf gekapte bomen. De houten inrichting zoals tafels, stoelen en andere meubels zijn boven op de heuvel gemaakt. Het chalet werd voor publiek geopend in december 2008. Het chalet belichaamd als monument de waardering en trots voor het moeilijke en veeleisende werk van alle voorgangers in deze bergachtige omgeving.

Jilemnice

stadhuis_JilemniceOp 23 km afstand ligt Jilemnice. Al vele jaren een populaire bestemming in het westelijk Reuzengebergte met een mooi stadsplein en het Krkonošské muzeum in Zámek Jilemnice.

Špindlerův Mlýn

Labska reservoir_Spindleruv MlynOp 43 km afstand ligt Špindlerův Mlýn. De rivier de Elbe ontspringt ten noordwesten van het stadje. Het stuwmeer Labská přehrada aan de Elbe is 1 km lang.

Lees meer:

De regelmatige plattegrond van het stadsplein en de aangrenzende straten lijkt erop te wijzen dat de stad waarschijnlijk werd gesticht op een groene grasmat. De stad lijkt zich in een langzamer tempo dan andere steden in het vruchtbare binnenland te hebben ontwikkeld. Vanaf het plein zijn drie mooie wandelingen:

Hrabenka – 30 minuten door de straat van Jan Harrach, langs het stadion, dan langs het spoor voor rolski’s. Een prachtig panoramisch uitzicht over het Reuzengebergte. Een mogelijkheid voor een mooie boswandeling.

Horní Branná – vanaf het plein door de straten Kavanova en Nadrazni dan langs de gemarkeerde toeristische weg (3 km). In het dorp is er een renaissance kasteel met een monument van JA Komensky (ter herdenking van zijn laatste verblijf op de Tsjechische bodem), een gotisch-barokke kerk van Sint Nicolaas en de grafkelder van de graven van Harrach.

Zaly – vanaf het plein door de straat Valdstejnska langs de gemarkeerde toeristische spoor door Hrabačov, Horni Stepanice (kasteelruïne, de kerk van de Heilige Drie-eenheid, en waardevolle aanwijzingen van de folk architectuur), en Benecko naar de top van Zaly (1020 m boven de zeespiegel) met een uitkijktoren en een prachtig uitzicht over het binnenland en van Krkonose (10 km).

Lees meer:

De scheidingsdam is 150m lang en De breedte van de muurdam varieert tussen 6,15m en 34,5m.

Špindlerův Mlýn  ontstond als nederzetting rondom een molen aan de Elbe,  die vooral leefde van de mijnbouw en houtzagerijen. Het gebied kwam eind 18de eeuw in trek bij toeristen die de afwisselende natuur en de gezonde lucht opzochten.

Het plaatsje bestaat tegenwoordig uit vier delen: Přední Labská, Labská, Bedřichov en Svatý Petr. De witte brug (1911) in het centrum wordt gezien als het symbool van Špindlerův Mlýn.

Špindlerův Mlýn  is een van de belangrijkste wintersportgebieden van Tsjechië met een hoogte van 700 tot 1310m. Er zijn skipistes met een totale lengte van 14 km. Er zijn elf sleepliften en vijf stoeltjesliften. Er zijn vijf keer meer hotelbedden dan inwoners.

In de zomer is het populair onder wandelaars en fietsers maar ook door de vele sportieve mogelijkheden zoals bobsleeën en paardrijden. In het stadje is de kerk van Sint Peter en Paul uit 1802 een bezoekje waard.

Je kunt naar de bovenloop van de Elbe wandelen via een blauw gemarkeerde route die naar het noorden en noordwesten leidt. Aan de top van een stevige 200m klim ligt hotel Labskábouda, de bron van de Elbe ligt ongeveer 800 meter verderop langs het rode pad. Keer zuidwaarts terug naar ŠpindlerůvMlýn via de bezienswaardige Medvědín. (Horní Mísečky)

Janské Lázně

Kolonada_Janské LázněOp 46 km afstand ligt Janské Lázně. Een kuuroord bekend over de hele wereld en het tweede best gewaardeerde skicentrum in Tsjechië.

Prehrada les Království

Prehrada les Království_Bílá TřemešnáOp 53 km afstand ligt Prehrada les Království ‘Dam van het Koninkrijk bos’ gebouwd in 1910 bij Bílá Tremešná, 5 km ten westen van Dvur Kralove.

Lees meer:

Dit rustige stadje is gelegen aan de voet van Černá hora (De Zwarte berg) 1299 meter. De stad is verbonden met de top van deze berg door een kabelbaan. Een perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes in de hoogste Tsjechische bergen, zowel voor skiërs in de winter als voor fietsers en wandelaars in de zomer.

Het is het enige kuuroord aan de Tsjechische kant van het Reuzengebergte. In 1675 werd de eerste Spa gebouwd. In 1902 kocht de stad de Spa. De spa, inclusief alle faciliteiten en  landerijen werd door een naamloze vennootschap overgenomen in 1920. Een periode van de grote ontwikkeling volgde o.a. behandelmethodes voor polio naar het voorbeeld van de Warm-Springs in de VS werden in 1935 geïntroduceerd. Dankzij deze behandeling werd Janske Lázně wereldberoemd.

Janske Lázně kreeg in 1965 de status van stad. De Televisie zendmast op Černá hora werd in 1977 en een nieuwe kabelbaan naar de top van Černá hora werd in 1980 voltooid. Het Kinder sanatorium Vesna werd geopend in datzelfde jaar. Een nieuw wellness-centrum, aangesloten op de oude gallery, werd gebouwd in 1982.

Maar de stad is niet alleen een kuuroord. Het is een belangrijke sport-en recreatiecentrum. U kunt hier genieten van de vele zomer-en wintersporten activiteiten, zoals een bezoek aan een aantal unieke toeristische locaties in de nabije omgeving.

Lees meer:

De stuwdam ligt in een bosrijke omgeving die zich uitstekend leent voor een mooie wandeling. Om het meer heen lopen kan niet maar er zijn diverse mooie wandel- en fietsroutes in de omgeving uitgezet. Ook goed te combineren met een bezoek aan de dierentuin in Dvur Kralove.

De dam is door het unieke bouwontwerp een populaire toeristische bestemming. De bovenkant van de dam valt op door de twee toegangspoorten met decoratieve torentjes. Huis hrázného, op de rechteroever, lijkt op een klein stenen kasteel met een dominante toren met kantelen.

De dam is een nationaal technisch en cultureel monument. Breedte aan de basis van de dam is 37 m en 7,2 m aan de bovenkant. De lengte van de dam is 218 meter. De maximale hoogte van de dam is 41,1 m, diepte bij de dam is ongeveer 28 meter. Het waterreservoir is 5.1 km lang. In 2005 werden de elektriciteitsturbines vervangen, nieuw vermogen 2.120 kW.

Pec pod Sněžkou

smederij mijn_důl Kovárna v Obřím dole_Pec pod SněžkouOp een afstand van 60 km ligt Pec pod Sněžkou. De historische mijn ‘důl kovárna v obřím dole’ (Giant Mine) is vernoemd naar de smederij vlakbij de ingang.

Horni Malá Úpa

Horni Malá ÚpaOp een afstand van 66 km ligt Horní Malá Úpa Een beschermd bergdorpje op 1108m tussen weelderige weilanden, rijke bossen, kristal heldere lucht en water.

Lees meer:

In het hart van Sněžka, (Sneeuwkop) de hoogste berg in Tsjechië is eeuwenlang ijzer, arseen en koper gedolven. De ingang van de historische mijn bevindt zich in de buurt van de voormalige smederij Hutten op de berg op een hoogte van meer dan 1000m

Het ondergrondse Sněžka is al ontstaan in de​​ Middeleeuwen, toen men arsenicum zocht dat gebruikt wordt in de glasindustrie. Er is ongeveer vier kilometer aan tunnels, verspreid over vijf verdiepingen.

Vanuit Pec pod Sněžkou is het een wandeling van 1,5 uur via een licht stijgende weg langs majestueuze hellingen naar de Giant Mine. U passeert een aantal blokhutten en kleine kuddes schapen.

route A in de mijn is 250 meter lang met steile trappen. De gids zal een beschermende jas en helm met een koplamp ter beschikking stellen. Op de route is het ook mogelijk om de werkzaamheden van middeleeuwse mijnwerkers te ervaren. De route, die ongeveer een uur duurt, is geschikt voor volwassenen en voor kinderen vanaf 10 jaar.

route B in de mijn is voor avontuurlijke en fysiek fitte bezoekers en kinderen ouder dan 10 jaar onder begeleiding van een volwassene. Door het beklimmen van zwevende trappen en loopbruggen zult u genieten van de charme van de oude mijn. U ervaart het zwoegen van de mijnwerkers die het erts uit de bodem van de berg naar de oppervlakte brachten. Deze tour duurt ongeveer drie uur. Voor de afdaling in de diepte ontvangt u beschermende kleding, handschoenen en een helm met een koplamp. Neem voor de afdaling warmere kleding mee. Er is  een constante temperatuur van ongeveer 7 ° C en 100% vochtigheid. Stevige schoenen zijn een absolute must.

De twee mijnroutes zijn uitsluitend toegankelijk in de zomermaanden van donderdag t/m zondag. Voor de tour moet een reservering vooraf worden gemaakt in het Gemeentelijk Informatie Centrum Veselý výle in het centrum van Pec pod Sněžkou

Lees meer:

Voor toeristen is het een belangrijke grensovergang naar Polen in het hogere gedeelte van de Pomezni boudy met het bekende hotel op de top. Het hoogste punt van het dorp is de Sněžka (1602m), het laagste 720m. Prachtige vergezichten zijn de voornamelijkste attracties en worden zomer en winter druk bezocht. Vroeger verdienden de bewoners hun geld met veehouderij, houtkap, winning van ijzererts en arseen, en suiker smokkel vanuit naburige Silezië.

‘Šímovy Chalupy’ is een beschermde enclave. Deze groep van acht goed bewaarde huisjes getuigt van het leven van vroegere bewoners in het Reuzengebergte. Uniek zijn de dakkapellen. Deze zogeheten ‘Maloúpský seníkový vikýř’ vallen snel op.