Go to Top

To Do Met de auto eropuit

Bohemen

CZ- BohemenHet land behoorde tot 1993 bij het voormalige Tsjecho-Slowakije. De republiek Tsjechie bestaat uit de regio`s Moravie en Bohemen. Moravie ligt in het oostelijke gedeelte van Tsjechie en Bohemen in het midden en westen van het land. De grootste stad en tevens hoofdstad is het prachtige Praag, gelegen aan de rivier de Moldau (Vltava).

Door de rijke geschiedenis van het land komt u op veel plekken nog historische stadscentra, kastelen, burchten en kuuroorden tegen. Met name de middeleeuwse marktpleinen, met in pastelkleuren geverfde huizen, vormen een belangrijke beziens- waardigheid.

Tsjechie is ook het land van de grote sfeervolle biercafe’s. De mooiste zijn gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw en u vindt ze nog in veel Tsjechische steden en dorpen.

Bohemen is ideaal om per auto verkennen

Enkele hoogtepunten die u tijdens uw reizen door het land eigenlijk niet mag overslaan zijn: Cesky Krumlov, Kutna Hora, Telc, Karlovy Vary Brno, Holasovice, Marianske Lazne en het Lipnomeer.

Tsjechie bezit een aantal beroemde kuuroorden In het westelijke gedeelte van Bohemen ligt het schilderachtige Karlovy Vary (Karlsbad). Het stadje heeft een rijke historie en was in de 18e eeuw een befaamd kuuroord voor de adel. Tegenwoordig komen vooral toeristen af op de bronnen met geneeskrachtig mineraalwater. Karlovy Vary heeft de beschikking over een aantal goede en voordelige hotels.

Iets zuidelijker in de Bohemen ligt het eveneens befaamde kuuroord Marianske Lazne (Marienbad). Door de prachtige ligging op circa 635 meter verdient Marianske Lazne zeker ook een bezoek.

Lees meer over diverse bestemmingen in de Bohemen:

Zlatá Olešnice - Praha - 123km

Zlatá Olešnice – Praha – 123 km

Praag – Wordt gezien als één van de mooiste steden van Europa. Het historisch centrum is werelderfgoed. De beste manier om deze stad te voelen is om simpelweg een wandeling te maken. De stad is gevuld met kronkelende straatjes en steegjes die je zullen leiden langs geweldige winkels, pubs en cafés. De stad is fysiek in tweeën gedeeld door de Vltava rivier die van zuid naar noord loopt met een scherpe bocht naar het oosten. Vol met sprookjesachtige vergezichten en de beroemde Karelsbrug (Karlův).

Zlatá Olešnice - České Budějovice - 260km

Zlatá Olešnice – České Budějovice – 260 km

České Budějovice  – Het imposante middeleeuwse plein wordt omlijst door prachtige renaissance en barokke huizen. Bier wordt hier sinds de 16e eeuw gebrouwen. Bezoek Masné Krámy (Zwarte toren) voor torenklim, restaurant en bierhal. Voetgangerszone Lannova laan voor shopping. De Budvar brouwerij ligt slechts 3km ten noorden van het centrale plein (buslijn 2). Het hoogtepunt is een glas echte Budvar diep in de koele kelders van de brouwerij. Echt geen Amerikaans pils!

Zlatá Olešnice - Kutná Hora - 124km

Zlatá Olešnice – Kutná Hora – 124 km

Kutná Hora – Middeleeuws stadscentrum dat op werelderfgoed-lijst staat. Tijdens de 14e eeuw was de populatie gelijk aan die van London. De Gotische Sint Barbarakathedraal, Kerk van Sint John van Nepomuk, het Italiaans hof, Stone House, Sint James kerk, Christi Kapel, Stenen fontein en Pest Kolom. Het beroemde Ossuarium van Sedlec met botten van 40.000 mensen, een macaber kunstwerk met monstransen, kroonluchters, grote kelk, kruizen gemaakt van botten. Bottenslingers, kaarsenhouders met schedels.

Zlatá Olešnice - Karlovy Vary - 254km

Zlatá Olešnice – Karlovy Vary – 254 km

Karlovy Vary – (Karlsbad) traditierijk kuuroord. Wandel langs het kanaal voor de interessante bezienswaardigheden zoals de Thermische Bron, het Regionale Museum, de Mill Colonnade, het Grandhotel Pupp, bekend van James Bond film “Casino Royale” en de vele boetiekjes, souvenierwinkels, café’s en restaurants. Bezoek het Glasswerk Moser museum voor de expositie en glasblaas demonstraties, de Russische Orthodoxe Kerk van sint Peter en sint Paul, Chateau Hill en de kabelbaan naar de Diana uitkijkpost.

Zlatá Olešnice - Plzeň - 220 km

Zlatá Olešnice – Plzeň – 220 km

Plzeň – Belangrijkste bezienswaardigheid is de Sint-Bartolomeüskathedraal aan het centrale plein in de stad. De bouw duurde meer dan twee eeuwen. De toren is met 102,30 meter de hoogste in Tsjechië. Pilsen telt een aantal grote musea o.a. het Brouwerijmuseum en Škoda-Museum. Andere bezienswaardigheden zijn het ondergrondse gangenstelsel onder de binnenstad en de synagoge(Velká Synagoga). Deze is na die van Boedapest de grootste van Europa, en de op twee na grootste ter wereld.

Zlatá Olešnice – Litomyšl – 135 km

Litomyšl – Met het monumentale renaissance kasteel uit de jaren 1568-1581. Uitzonderlijk van architectonische verfijning. Tevens ook de geboorteplaats van de Tsjechische componist, Bedrich Smetana. (UNESCO-werelderfgoed). In de stad bevindt zich een groot plein met een stadhuis van gotische oorsprong en een reeks van renaissance en barokke huizen, waarvan vele met arcades en gewelfde begane grond kamers. Een van de belangrijkste daarvan is het huis aan de Ridders (U Rytířů) met zijn opmerkelijke gevel.

Moravië

Moravië historische ontwikkeling

CZ- MoravieMoravië is het oostelijk deel van Tsjechië. Iets kleiner dan Bohemen, toeristisch gezien nog nauwelijks ontdekt. De drie grootste Moravische steden zijn de hoofdstad Brno, Olomouc en Ostrava. Moravië is een heuvelachtig, vruchtbaar landbouwgebied. Het grenst aan Polen, Slowakije en Oostenrijk. Langs de Poolse grens in het noorden strekt zich het Jeseníky- of Asgebergte uit. Richting Slowaakse grens liggen de Beskiden en Witte Karpaten. Aan de zuidrand vormen rivieren en moerassen de grens met Oostenrijk. De rivier de Morava stroomt van noord naar zuid midden door Moravië.

Moravië en haar prachtige natuur

Moravië wordt regelmatig vergeleken met Toscane in Italië. Moravie is gezegend met prachtige natuur. Maar het is vooral de concentratie aan culturele bezienswaardigheden die dit gebied haar charme geeft en veel stadjes hebben een interessant historisch centrum. Het gebied heeft in de zomer een heerlijk klimaat én produceert mooie wijnen.

Lees meer over diverse bestemmingen in Moravië rondom Brno:

Zlatá Olešnice - Žďár nad Sázavou - 163km

Zlatá Olešnice – Žďár nad Sázavou – 163 km

Žďár nad Sázavou – De Bedevaartskerk van Sint-Johannes van Nepomuk op de Zelená Hora (Tsjechisch: Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře) is een bedevaartskerk. De kerk, die tussen 1719 en 1722 gebouwd werd, staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De door architect Johann Santini Aichel ontworpen kerk is een combinatie van barokke architectuur in de stijl van Borromini met gotische elementen. De kerk is gewijd aan de heilige Johannes Nepomucenus.

Zlatá Olešnice - Telč - 269km

Zlatá Olešnice – Telč – 269 km

Telč – De oudste vermelding van Telč stamt uit het jaar 1207. Het historische centrum van Telč staat sind 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De huizen op het driehoekige marktplein zijn grotendeels in Renaissance stijl en voldoen aan een standaard plan. De parochiekerk van St. Jacob stamt uit het begin van de 14e eeuw: een Renaissance koor werd toegevoegd in 1638 en de gotische toren werd bekroond met een barokke koepel in 1687.

kasteel_Jaroměřice nad Rokytnou

Zlatá Olešnice – Jaroměřice nad Rokytnou – 303 km

Jaroměřice nad Rokytnou – Het 14de eeuwse fort werd in 1560 door Ludwig von Meziříčí tot een kasteel in Renaissance stijl verbouwd. Het huidige barokke kasteel stamt uit 1700/37. Naast meubels uit de barok worden ook muziekinstrumenten uit die tijd tentoongesteld. Het kasteelpark is in 1716 aangelegd. De barokke kerk van St. Margaret, gebouwd in 1737, is sinds 2002 een nationaal monument. Sinds 1999 is het bekend vanwege het Internationale Musiek Festival Peter Dvorský.

Zlatá Olešnice - Brno - 318km

Zlatá Olešnice – Brno – 318 km

Brno – Op het plein van Kapucínské ligt het onopvallende kapucijner klooster waar in de crypte honderdvijftig gemummificeerde lichamen worden tentoongesteld. In de laatste kamer liggen vierentwintig kapucijner monniken op de grond met hun hoofden op stenen, sommigen zijn na tweehonderdvijftig jaar nog ongelooflijk goed geconserveerd. Het historische centrum is in de volle glorie van de 19-eeuwse architectuur hersteld. Op de grote heuvel ligt de burcht Špilberk, gegroeid van een eenvoudige vesting tot een ware citadel.

Zlatá Olešnice - Vranov - 331km

Zlatá Olešnice – Vranov – 331 km

Vranov – De indrukwekkende burcht Pernstejn ligt te midden van de prachtige natuur. De burcht ligt hoog op een rots boven de Svratna-rivier. Pernstejn wordt vaak genoemd als een “parel van de Moravische kasteel architectuur”, een uniek voorbeeld van de laat-gotische bouw die bewoning en verdediging verenigt. Het stuwdammeer Veľká Domaša ligt enkele kilometers ten noorden van Vranov. Omgeven door de groene heuvels nodigt het meer uit tot een koele duik of een tochtje met een salonboot.

Zlatá Olešnice - Moravský kras - 352km

Zlatá Olešnice – Moravský kras – 352 km

Moravský kras – De Moravische Karst ten noorden van Brno is een spectaculair ondergronds grottenlabyrint. Het ondergrondse systeem van de Javoříčko grotten bestaat uit een complex systeem van gangen en grotten op een eiland van Devon calcieten in de Špraněk rivier. De grotten zijn belangrijk in verband met paleontologische en archeologische vondsten. De mooiste stalagmieten en stalactieten, vindt u in de 2 grote hallen, de Detritus grot en de grot van de reuzen.

Zlatá Olešnice - Lednice -364km

Zlatá Olešnice – Lednice -364 km

Lednice – Het kasteel en de tuinen van Lednice zijn de meest sprookjesachtige van Tsjechië en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het huidige complex met een oppervlakte van circa 300 km2 is het gevolg van verbeteringen die ook bij Engelse parken zijn toegepast. Een romantisch kasteel, een schilderachtige plek en vooral de pracht van een landgoed van ongekende afmetingen. Hier ontmoet de barokke architectuur het neogotisch verbouwde kasteel en kleinere bouwwerken in romantische stijl.

wijnkelder_Mutenice

Zlatá Olešnice – Mutěnice -375 km

Mutěnice – De streek is beroemd vanwege de productie van wijn die vaak hoofdprijzen wint in landelijke wijncompetities. Verscheidene belangrijke wijn ‘bedrijven’ van het land zijn gevestigd in deze regio, maar meestal is het land van de lokale bevolking die gewoon geniet van het produceren van wijn als een hobby. Het gebied buiten de steden is bezaaid met kleine nederzettingen met wijnkelders die de lokale bevolking gebruikt als een weekendje weg om te ontspannen en te werken in hun privéwijngaarden.

Lees meer over diverse bestemmingen in Moravië rondom Olomouc:

centrum_unesco_Olomouc

Zlatá Olešnice – Olomouc – 221 km

Olomouc – Olomouc was de hoofdstad van Moravië, totdat Brno in 1640 die positie overnam. Tegenwoordig is de stad hoofdstad van de bestuurlijke regio Olomouc. Net als Praag beschikt Olomouc over een astronomisch uurwerk. De Heilige Drie-eenheid domineert het centrum van de stad. Het is de grootste groep van barokke beelden binnen een sculpturaal monument in Centraal-Europa. De kolom bereikt een hoogte van 35 meter en het onderste deel herbergt een seizoenstoegankelijke kapel.

Zlatá Olešnice - Prostějov - 241km

Zlatá Olešnice – Prostějov – 241 km

Prostějov – Het kasteel werd gebouwd tussen 1680 – 1690 door Jan Adam van Liechtenstein. Het was bedoeld als een juweel van barokke architectuur maar is nooit voltooid. Pogingen om het gebouw te herstellen in zijn oorspronkelijke voluptueuze vormen van Boheemse barok liggen stil vanwege acute financiële nood. Toch is het kasteel zeker de moeite waard om te bezoeken, zeker vanwege de prachtige ligging en het uitzicht op het Plumlov Reservoir en de rivier Hloučela.

aartsbisschoppelijk paleis_arcibiskupský zámek_Kroměříž

Zlatá Olešnice – Kroměříž – 296 km

Kroměříž – Het Aartsbisschoppelijk paleis is samen met het bijbehorende park sinds 1998 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het paleis is sinds het begin van de 16e eeuw de residentie voor de bisschoppen van Olomouc. Het paleis in de huidige vorm is gebouwd vanaf 1686 naar een ontwerp van de Weense architecten Filiberto Lucchese en Giovanni Pietro Tencalla in de stijl van de barok. Ook het park en de bloementuin stammen uit deze tijd.

Wallachian Open Air Museum_Rožnov pod Radhoštěm

Zlatá Olešnice – Rožnov pod Radhoštěm – 305 km

Rožnov pod Radhoštěm – Het grootste en oudste openluchtmuseum in Centraal-Europa. Opgericht in 1925 met 150 historische gebouwen, waaronder boerderijen, herdershutten, molens en smederij zijn getuigen van het plattelandsleven. De interieurs van huizen tonen de inrichting van de 19e eeuw van verschillende sociale lagen. Gedurende het jaar zijn er programma’s gewijd aan de heropleving van oude manieren van landbouw. Velden, tuinen en fruitbomen geven een voorbeeld van de oude teelt.
disclaimer: alle informatie op deze webpagina is bedoeld voor persoonlijk gebruik. De verstrekte informatie kan aan veranderingen onderhevig zijn. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Tsjechie-vakantieappartement.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de sites waar naar toe wordt gelinkt.