Go to Top

To Do IJzergebergte

Zlata Olesnice_IJzergebergteIJzergebergte grenst aan Duitsland en Polen. Het is het kleinste gebergte van Tsjechië en loopt ongemerkt over in het Reuzengebergte.
In de zomer is het een waar fiets- en wandelparadijs, in de winter wordt er volop geskied en gelanglauft. Klik hier voor andere plaatsen in het IJzergebergte op deze site: Jablonec Nad Nisou Liberec en Frýdlan

disclaimer: alle informatie op deze webpagina is bedoeld voor persoonlijk gebruik. De verstrekte informatie kan aan veranderingen onderhevig zijn. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Tsjechie-vakantieappartement.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de sites waar naar toe wordt gelinkt.

Desná

zwarte meer_DesnáOp 11 kilometer afstand ligt Desná. Hier ligt een 86 hectare groot stuwmeer dat tot 1973 een bekend recreatie- en visgebied was. Het dient nu als drinkwater reservoir.

Janov nad Nisou

Janov_nad_Nisou_2Op 22 kilometer afstand ligt Janov nad Nisou. Het sobere interieur van de kerk van St. Johannes de Doper wordt gecompenseerd door neo-renaissance schilderijen.

Lees meer:

Het gebied rond het stuwmeer is zeer geschikt om mooie wandelingen te maken. Desná zelf heeft enige faam als glasbewerking centrum en heeft een knusse binnenstad. Een museum en informatiecentrum zijn ondergebracht in de schitterende Riedlova Villa, in 1895 opgetrokken in Italiaanse stijl.
’s Winters wordt Desná een skiërparadijs. Een van de meest gebruikte skiliften, waar ook
’s nachts geskied kan worden ligt op een steenworp afstand van het centrum bij het gemeentehuis.

Lees meer:

De rodelbaan in Janov nad Nisou is een perfecte attractie voor bezoekers van alle leeftijdscategorieën. De rodelwagons zijn voor 1 of 2 personen, dus u kunt alleen de helling af, of samen met uw kind of vriend(in). De comfortabele rodelwagons met rubberen wielen zijn voorzien van een betrouwbare handrem, zodat iedereen zijn eigen tempo of rodelstijl kan aanhouden. Ze zijn zeer goed bestuurbaar, dus ook kleine kinderen kunnen heel makkelijk de rodelbaan af.

Jizerka

Bukovec_JizerkaOp 17 kilometer afstand ligt Jizerka. De berg Bukovec werpt zijn schaduw over het dorp en de omgeving en is met zijn 1005 m de hoogste basalt top in Midden-Europa.

Josefův Důl

josefuv_dulOp 18 kilometer afstand ligt Josefův Důl. Het dorp staat bekend als ‘de poort naar de Jizera Bergen’ en is een startpunt voor skiërs, wandelaars en ATB-fietsers.

Lees meer:

Jizerka is het hoogst gelegen dorp (862 meter) in het IJzergebergte en staat sinds oudsher bekend als vindplaats van edelstenen. Tot vandaag kan men hier nog steeds deze waardevolle edelstenen vinden alleen is het pannen ten strengste verboden. Er zijn verschillende historische huisjes en er zijn spectaculaire wandel- en fietsroutes uitgezet. Het moeras- en veengebied in de omgeving van Jizerka is uniek en geeft een heel ander beeld dan we van het IJzergebergte gewend zijn.

Lees meer:

Josefův Důl ligt in een bekend skigebied met 5 skiliften. Er is een museum en een theater. De Rooms-katholieke kerk werd gebouwd tussen 1862 en 1865 in de neo-gotische stijl. De kerktoren is 45 meter hoog en in de kerk zijn drie kostbare altaarstukken geschilderd door Wilhelm Kandler. In de Jedlove vallei ligt het natuurreservaat Jedlový Důl. Daar ligt ook een stuwmeer waar je omheen kan fietsen of een gedeelte lopen.

Bedřichov

dam_přehradě_BedrichovOp 25 kilomter afstand ligt Bedřichov. De dam is een van de acht dammen die gebouwd zijn in dit gebergte en is tevens de hoogst gelegen dam in het IJzergebergte.

Hejnice

Kerk van de Visitatie van de Maagd Maria met voormalige Franciscanen klooster_Bazilika_Navstiveni_Panny_Marie_HejniceOp 33 kilometer afstand ligt Hejnice. Gelegen op het drielandenpunt van Tsjechië, Polen en Duitsland is dit de plek waar in 1211 een kleine kapel werd gebouwd.

Lees meer:

In de negentiende eeuw verwoestten desastreuze overstromingen vele dorpen in dit gebied. Tussen 1902 en 1909 werden 6 dammen gebouwd (Harcov dam, Mšeno dam, Mlýnice dam, Fojtka dam, Bedrichov dam en Oldrichov v Hájích) volgens een project van professor Otto Intze uit Aken. Vanuit architectonisch oogpunt zijn de romantische decoratieve elementen van de dam interessant. Vooral de kantelen op de torens en afvoerinstallaties zijn zeer pittoresk. De dam ziet eruit als een sprookjesfort.

Lees meer:

De huidige Maria Boodschapkerk met daaraan verbonden het voormalig Franciscaner klooster is het resultaat van de grote betekenis die wordt toegedicht aan deze plek. Na een wonderbaarlijke genezing kwamen er zoveel bedevaartgangers dat in 1472 een gotische kerk de plaats innam van het eenvoudige kapelletje, en tussen 1722 en 1729 de huidige kerk verrees. Na de Fluwelen Revolutie 1989 is in Hejnice het Internationaal centrum van geestelijke vernieuwing opgericht.

Lázně Libverda

kuuroord_lázně libverdaOp 35 kilometer afstand ligt Lázně Libverda. Het kuuroord bevindt zich aan de voet van een noordelijke uitloper van het IJzergebergte op 424 meter hoogte.

Nové Město pod Smrkem

Singltrek_Nové Město pod SmrkemOp 42 kilometer afstand ligt Nové Město pod Smrkem met de eerste ‘single track trail’ gerealiseerd in Tsjechië voor ATB-fietsers met respect voor de natuur.

Lees meer:

Tegen het einde van de 16e eeuw werden de bronnen ontdekt en steeds vaker bezocht zodat Lázně Libverda uitgroeide tot een spa. Zelfs beroemde generaals lieten dit water op hun veldtochten bezorgen. De voormalige adellijke zetel van de familie Clam-Gallas is omgeven door gemengde bossen die samen met de locatie dichtbij de bergen het klimaat van het kuuroord bepalen. Het kuurcomplex wordt gevormd door onder andere elegante classicistische en empire paviljoenen met schattige rode daken.

Lees meer:

Behalve dat mountainbikers uit vele landen deze ‘single track trail’ willen bedwingen is het Klinger mausoleum ook een bezienswaardigheid. Dit mausoleum werd gebouwd in 1901 door afstammelingen van Ignaz Klinger, de stichter van de textiel onderneming met dezelfde naam. Het gebouw bestaat uit een bovengrondse en een ondergrondse verdieping waar de overledenen van de Klinger familie rusten. Het gebouw is vooral waardevol wegens de oorspronkelijke zandstenen gevel en de decoratie daarvan.