Go to Top

To Do Gebruiken en Gewoontes in Tsjechië

Gebruiken en Gewoontes in Tsjechië

Restaurant en CaféAls u in een restaurant binnenstapt is het handig aan te geven dat je uit Holland komt en moeite hebt met de Tsjechisch taal. Bijv. Ik ben Nederlander en spreek geen Tsjechisch maar wel Engels of Duits (Ja jsem Hollandjan nechci mluvit cesky, ale anglicky nebo nemecky).

Als u in een restaurant hebt gegeten en uw bord is leeg, wordt deze zo snel mogelijk van de tafel gehaald. Men wil u absoluut niet de deur uitjagen, maar in Tsjechië is het onbeleefd om lege borden op tafel te laten staan.

Heeft u een biertje besteld en opgedronken, moet u niet verbaast zijn als er vrijwel ogenblikkelijk weer een vol glas voor u neergezet wordt. Het is in Tsjechië namelijk onbeleefd om gasten met een leeg glas voor hun neus te laten staan. Als u geen drinken meer wil laat dat iets in het glas achter en drink dit pas op nadat u om de rekening heeft gevraagd.

Als men het glas heft en een proost uitbrengt, dan is het zeer onbeleefd om de betrokkene tijdens het proosten niet aan te kijken.

Tussen de middag wordt er meestal warm gegeten, het betreft qua omvang een wat eenvoudige maaltijd zoals aardappelsalade met schnitzel of soep (goelash) met knedliky (knoedel) of brood. De kosten hiervoor zijn meestal bescheiden te noemen.

Bezoek
Komt men op bezoek bij een Tsjechische familie, dan dient men de schoenen uit te trekken en pantoffels aan te doen. Deze pantoffels liggen altijd dicht bij de voordeur.

Verkeer
In Tsjechië geldt een zero tolerance beleid voor wat betreft het alcohol gebruik in het verkeer. Er vinden regelmatig controles plaats en de boetes zijn niet mis.

Auto’s in het verkeer dienen ook overdag verlichting te hebben, en op autowegen is een autovignet verplicht, zo’n vignet is bij praktisch alle benzine stations te koop voor kortere periodes of een jaar. Denk niet dat je deze kosten gemakkelijk kunt uitsparen, want als je gepakt wordt is de boete een veelvoud van wat je voor een vignet betaald.