Go to Top

Streekinformatie

Streekinformatie Zlatá Olešnice Liberecký kraj Tsjechië

Okres_jablonec_nad_nisoudistrict: Okres Jablonec nad Nisou
Jablonec nad Nisou (Duits: Gablonz (an der Neiße)) is een district (Tsjechisch: Okres) in de Tsjechische regio Liberec. De hoofdstad is Jablonec nad Nisou. Het district bestaat uit 34 gemeenten (Tsjechisch: Obec).

regio: Liberecký kraj
De regio ligt in het uiterste noorden van de Bohemen.
Liberecky_Kraj Na Praag is het de op een na kleinste provincie. De oppervlakte beslaat ongeveer 4% van de Tsjechische Republiek. De grootste stad van de regio is Liberec.
De regio grenst aan regio Kralove in het oosten, de Central Region in het zuiden, de regio Ústí in de West-Duitse deelstaat Saksen (Sachsen) in het noordwesten en de provincie Dolnoslezským (Województwo dolnośląskie) in Polen.

Bezienswaardigheid
( Van Zlatá Olešnice via Tanvald door het IJzergebergte )
Het IJzergebergte (Tsjechisch: Jizerské hory; Duits: Isergebirge; Pools: Góry Izerskie) is een deel van de westelijke Sudeten op de grens tussen Tsjechië en Polen. Het grootste deel bestaat uit graniet en sommige delen uit basalt. Hier stroomt de rivier de Jizera.

De hoogste top is de Wysoka Kopa (Hinterberg, 1127 m) in Polen.
Andere toppen zijn de Smrk (1124 m), Jizera (1122 m) en de Stóg Izerski (Heufuder, 1107 m).
De Tafelstein/Tabulový kámen op 1072 m aan de noordkant van de Smrk is de historische grens tussen Bohemen, de Opper-Lausitz en Silezië.

Enkele plaatsen in Liberecký kraj
Nový Bor
Jablonec nad Nisou
Česká Lípa
Semily
Frýdlant
Nové Město pod Smrkem
Bozkov
Kořenov