Go to Top

Reuzengebergte informatie

Het Reuzengebergte is het populairste toeristengebied van Tsjechië.

Reuzengebergte in de zomer
In de zomer trekt het gebied talloze vakantiegangers. De infrastructuur van de streek is geheel op het toerisme ingesteld. Een 40 kilometer lange toeristische weg doorsnijdt het hele gebergte in de lengterichting. De voornaamste toeristische centra van het gebied zijn Spindleruv Mlýn en Harrachov. Het Reuzengebergte staat bekend om haar natuurschoon. Er is een dicht net van bewegwijzerde wandelroutes uitgezet.

belangrijkste Bezienswaardigheden
Het observatorium op de Sněžka (1602m) vanuit Pec pod Sněžkou met stoeltjeslift te bereiken
rotsen van Adršpach (Adršpašské skály)
Teplicer rotsen (Teplické skály)
Nationaal park Krkonoše

Zlatá Olešnice
Het vakantiehuis ligt tussen IJzergebergte en Reuzengebergte in gelijk een spin in het web van mooie plaatsjes, leuke activiteiten en aan te raden bezienswaardigheden. Zie pagina’s onder Bezienswaardigheden in de omgeving en verder weg. Te vinden in het menu in de rechter kolom.

Reuzengebergte in de winter
het Reuzengebergte ook zeer in trek als wintersportgebied. Er zijn meer dan 20 skipistes met een verschillende moeilijkheidsgraad, die in lengte variëren van 600 tot 2500 meter. Ook kan men hier goed langlaufen. Het winterseizoen is lang en duurt gewoonlijk van december tot eind maart. Soms ligt er halverwege de maand mei nog volop sneeuw.

Zlatá Olešnice
Naast de vakantiewoning is een schitterende sleehelling. Zlatá Olešnice ski-areál op 1,5 km afstand is een gemoedelijke ski-helling met lift. Op korte afstand zijn kindvriendelijke ski-pistes te vinden. Zie: Wintersport in de omgeving

Het Reuzengebergte (Tsjechisch: Krkonoše, Pools: Karkonosze, Duits: Riesengebirge)
is het kleinste hooggebergte van Europa op de grens tussen Tsjechië en Polen. Het maakt deel uit van de bergketen van de Sudeten. Het Reuzengebergte is ongeveer veertig kilometer lang en meer dan twintig kilometer breed. De gemiddelde hoogte bedraagt 1200 meter met enkele uitschieters daarboven.

De hoogste top is de Sneeuwkop (Tsjechisch: Sněžka, Pools: Śnieżka, Duits: Schneekoppe), die op de Pools-Tsjechische grens ligt en tot 1603 m boven zeeniveau reikt. Enkele andere bergtoppen zijn de Lucní hora (1555 m), de Studnicná hora (1554 m) en de Vysoké kolo (1506 m).

Geschiedenis
Het Reuzengebergte vormt het stroomgebied van de rivieren de Jizera, de Mumlava en de Úpa. Het gebergte dankt zijn naam aan de volgens verhalen daar wonende reus Krakonoš ( Pools: Karkonosz). Volgens de overlevering zou hij de natuur in het gebied beschermen en de mensen die haar vervuilen en geweld aandoen, bestraffen. Sinds 1959 (Polen) en 1963 (Tsjechië) zijn delen van het Reuzengebergte als Nationaal Park ingericht, respectievelijk Krkonoskí Narodní Park in Tsjechië en het Karkonoski Park Narodowy in Polen. daarnaast staan grote delen als biosfeerreservaat onder bescherming van UNESCO.

Bergtoppen
Sněžka (Sneeuwkop, Schneekoppe, Pools: Śnieżka), 1602 m, hoogste berg van het Reuzengebergte, station met stoeltjesliften bij Pec pod Sněžkou
Hochwiesenberg (Luční hora), 1555 m, hoogste berg Böhmischen Kamms
Brunnberg, auch Steinboden (Studniční hora) (Studnicka góra), 1554 m
Hohes Rad (pools Wielki Szyszak, tsjechisch Vysoké Kolo), 1509 m, hoogste berg in het westelijke deel van het Reuzengebergte
Mittagsberg (Smogornia), 1489 m
Kleine Sturmhaube (pools Mały Szyszak, tsjechisch Malý Šišák), 1440 m
Kesselkoppe (Kotel), 1435 m
Große Sturmhaube (pools Śmielec, tsjechisch Velký Šišák), 1424 m
Mannsteine (tsjechisch Mužské kameny, pools Czeskie Kamienie), 1416 m
Mädelsteine (tsjechisch Dívčí kameny, pools Śląskie Kamienie), 1414 m
Kleines Rad (Tępy Syczyt), 1388 m
Kleine Koppe (Kopa), 1377 m, noordelijke top van de Sneeuwkop, station met stoeltjesliften bij Karpacz, skigebied
Fuchsberg (Liščí hora), 1363 m
Reifträger (Szrenica), 1362 m, station met stoeltjesliften bij Szklarska Poręba, skigebied
Kahler Berg (Lysá hora), 1344 m
Heuschober (Stoh), 1315 m
Schwarzenberg (Černá hora) (Pools: Mała Kopa), 1299 m
Schüsselberg (Medvědín), 1235 m, station met stoeltjesliften bij Špindlerův Mlýn, skigebied
Teufelsberg (Čertová hora), 1020 m, station met stoeltjesliften bij Harrachov, skigebied, bekend van de skischans
Kynast (Chojnik), 627 m, mit mittelalterlicher Burgruine Chojnik