Go to Top

Regionale producten

Regionale producten uit Jizerské hory

 • 1] Over de producten

 • 2 ] Markten en Winkels

 • 3] Eten en Drinken (Potraviny a nápoje)

 • 4] Hout en papier (Dřevo a papír)

 • 5] Textiel en leer (Textil a kůže)

 • 6] Keramiek (Keramika)

 • 7 ] Glas (Sklo)

 • 8] Metalen (Kov)

 • 9] Steen (Kámen)

 • 10] Andere produkten (Ostatní výrobky)

Het IJzergebergte ( Jizerské hory) ligt in het meest noordelijke gedeelte van de Tsjechische Republiek aan de grens met Polen. Het is een gebied vol contrasten. Mysterieuze ravijnen en rotsachtige hellingen worden afgewisseld met donkere bossen, groene weiden en velden. Alleenstaande cottages, eeuwenlang bewoond door mensen die gebruik maken van hun vaardigheden en vakmanschap om op een prettige en actieve manier ongestoord te kunnen leven in de eenzaamheid van het melancholische landschap. Dit tegenover de dynamiek van kleinschalige toeristencentra rondom enkele voormalige industriestadjes.
Waarom regionale producten uit Jizerské hory? Omdat u als bezoeker van dit gebied op zoek bent naar originaliteit, diversiteit en een herinnering aan de tijd die u hier doorgebracht heeft. Maar ook als u een (tijdelijke) bewoner bent die geïnteresseerd is in voedsel uit de buurt, wendt u zich dan tot lokale producenten die zich aan de traditie van de ambachtslieden en boeren van dit gebied houden. U ondersteunt hen met uw aankopen. Wij nodigen u uit om regionale producenten te ontdekken op uw tochten door dit mooie landschap dat producten levert die het keurmerk Regionaal Product Jizerské hory mogen dragen.

keurmerk regionale producten_ijzergebergte_logoHet Regionaal Product Merk IJzergebergte werd opgericht in 2010 door Local Action Group Micro Frydlant met als uitgangspunt: gemaakt op het platteland en gericht op het stimuleren van de lokale economie. De vorm van het logo is gekozen door de producenten zelf. Het symboliseert de bergen, bossen, water en wegen van Jizera en is het teken van oorsprong van de producten in de regio, originaliteit, milieuvriendelijkheid en het aandeel van handenarbeid in lokale producten.

regionale producten ijzergebergte bij Helababy in SmržovkaSinds 2012 vindt u producten met het Regionaal Product IJzergebergte keurmerk in onderstaande winkels

Helababy  in Smržovka 32 km van Zlatá Olešnice Smetanova -/925 46851  Smržovka E-mail  helenmari@seznam.cz GSM    420 737 866 505

boomkwekerij Suchopýr ops in Oldřichov v Hájích 51 km van Zlatá Olešnice 463 31 Chrastava Tel:. 482 725 093-94

  regionale producten ijzergebergte en borenmarkt bij Frýdlant Boerenmarkt in Frýdlant

  Op de schoolboerderij nabij Frýdlant wordt incidenteel een Farmers Market georganiseerd. Hoewel de boerderij een beetje ver van het centrum van de stad ligt is er een toenemende belangstelling uit de wijde omgeving waardoor het aanbod van gerechten en lokale producten zal groeien. Zoals gebruikelijk vindt de bezoeker een scala aan kazen van schapenmelk en koemelk, brood van de lokale bakker, groente en fruit, vlees en kruiden. Als aanvulling op voeding is het mogelijk houten speelgoed en huishoudelijke artikelen, speelgoed en textiel decoraties en kleine sieraden te kopen, vooral van het keurmerk product Regionale IJzergebergte. Ook wordt er aandacht besteed aan het fokken van het schapenras Romney Marsh waardoor er ook delicatessen van schapen- en lamsvlees te vinden zijn op deze boerenmarkt.

  adres: Dětřichov 2 464 01 Dětřichov, 482 317 042 http://www.detrichov.net/ voor data: http://www.vitalia.cz/kalendar/farmarske-trhy/farmarske-trhy-frydlant/ voor foto’s: http://libereckyvenkov.rajce.idnes.cz/ voor meer boerenmarkten in Tsjechië: http://www.vitalia.cz/texty/farmarske-prodejny/

  (

  Houten speelgoed in Lázní Libverda (Dřevěné hračky z Lázní Libverda)

  houten speelgoed_jan Hořovská_ijzergebergte_tsjechieHouten speelgoed  in Lázní Libverda Jizera carving van beukenhout; sinds 1992 Dieren: zoals olifanten en giraffen. Eenvoudig mechanisch speelgoed: pop op de fiets, op een ladder of op een trapeze. Go-karts: tractoren, auto’s en helikopters. Spellen lamellen, yo-yo, puzzels en andere geduld spellen.

  Het hout is met de hand gesneden of bewerkt door slijpen, boren en met een draaibank, om bewegende onderdelen te maken en het speelgoed samen te stellen.

  contact: Jan Hořovská Lázní Libverda 79, 463 62 Lázní Libverda, e-mail drevokaz@centrum.cz, +420 737 324 989 +420 737 324 989

  mogelijkheid om te kopen: in de werkplaats (op afspraak) op ambachtelijke markten, in geselecteerde winkels

  Sieraden van edele houtsoorten en reliëfs in Hejnice) (Šperky z ušlechtilých dřev a reliéfy z Hejnic)

  Sieraden van edele houtsoorten en reliëfs_Josef MrňákSieraden van edele houtsoorten en reliëfs in Hejnice

  Josef Mrňák Al meer dan 20 jaar produceert Josef Mrňák houten sieraden en accessoires: hangers, haarspeldjes, dasspelden, oorbellen, broches, ringen, sjaals en strikjes van het fijnste houtsnijwerk. Het gebruikte hout is zowel van Tsjechische en Europese oorsprong als hout uit tropische gebieden over de hele wereld. Handmatig polijsten, natuurlijke kleur en korrel patroon geven producten een uitzonderlijke look. Deze techniek kan ook toegepast worden voor plaquettes onder jachttrofeeën en houten reliëfs. contact Josef Mrňák Hejnice 204, 463 62 Hejnice +420 482 322 659  +420 723 509 772

  Waar te koop: • In de woning-workshop (op afspraak) • uitgebreide keuze in een galerie in Liberec (Praag Straat) • op ambachtelijke markten in de Tsjechische Republiek

  Textielatelier en workshop in Lázní Libverda (Textilní ateliér a dílna z Lázní Libverda)

  textiel atelier en workshop_Petra a Richard MatějkoviTextielatelier en workshop in Lázní Libverda.
  De textiel workshop, en de workshop voor Edgart Handgemaakte handgeschept papier werd opgericht door Petra Gadasová MA, Richard Matejka en Edgar, het kleine paard. Later kwam daar onze Madlenka.bij.

  Wij ontwerpen originele en modieuze kleding en woonaccessoires met onze zeefdruk techniek. Wij drukken voornamelijk op linnen, biologisch linnen, biologisch katoen, bourette zijde en andere natuurlijke materialen.

  Wij maken dames zomer- en winter kleding, kinderkleding, originele t-shirts, hoeden, tassen, portemonnees, dekbedden, tafelkleden, gordijnen en andere accessoires.

  Wij ontwerpen kleding voor individuele en volwassen vrouwen, kleding voor mensen die op zoek zijn naar zichzelf en voor degenen die zichzelf reeds hebben gevonden, voor degenen die begrijpen dat kleding een statement is. Linnen heeft stijl, het vertegenwoordigt een soort meningsuiting, een uitgesproken zicht op het leven

  Onze producten worden getoond in een reeks verkopende galeries en winkels in de Tsjechische Republiek, Slowakije, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië.

  contact Studio EDGART Manistee 70, 463 62 Manistee
  e-mail edgart@edgart.cz
  +420 739 078 979 , + 420 732 620 639
  www.edgart.cz

  Weefproducten in Horního Maxov(Tkalcovské výrobky z Horního Maxova)

  weefproducten_Domov MaxovWeefproducten in Horního Maxov

  Het Huis van Maxov biedt ruimte aan therapeutische workshops die worden ingezet ter ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking bij het verkrijgen van werkgelegenheid en sociale vaardigheden. Hiermee streeft men naar vollediger integratie in de reguliere samenleving en aan de behoefte van nuttig werk. Het werkprogramma heeft het karakter van instructie in traditionele folk ambachten. De beschutte werkplaats biedt ontplooiing middels kunstzinnige werkzaamheden.

  Keramiek – de productie van kopjes, schotels, schalen en keramische ornamenten; windgongs gemaakt van gebakken klei en glas

  Vlechtwerk – breimanden, dozen, dienbladen, containers voor bloempotten en rieten matten

  Weven – geweven tassen, zakken, kussens en tapijten van wol en stofresten

  Grafisch – de productie van handgemaakte maskers van gerecycled papier en kaarsen van bijenwas.

  In alle workshops wordt met natuurlijke materialen gewerkt, en elk product is een unica object door de afdruk van menselijke handen en lot.
  contact Domo Maxov
  Horni Maxov 181, 468 71 Lucany nad Nisou
  e-mail vzdelavani@domovmaxov.eu, reditel@domovmaxov.eu
  +420 483 300 718, +420 483 300 723
  www.domovmaxov.eu

  Waar te koop: • Ontvangst in workshops Maxov • op beurzen in de regio

  Textiel speelgoed in Nového Města pod Smrkem (Textilní hračky z Nového Města pod Smrkem)

  speelgoed van textiel_Lenka MeinerováTextiel speelgoed in Nového Města pod Smrkem Lenka Meinerová Stoffen speelgoed en kussens opgevuld met kruiden. Het vullen van de hals pocket en met de hand beschilderen wordt sinds 1998 gedaan. Met gebruik van natuurlijke materialen: doek, corduroy, katoen gebreide stoffen en andere stoffen die traditioneel worden gemaakt in het noorden van Bohemen en IJzergebergte. Het speelgoed en de kussens zijn gevuld met honderd procent holle vezel en een aantal polystyreen balletjes. Door het eenvoudig onderhoud zijn ze ook geschikt voor mensen met allergieën. Af en toe produceren wij ook met de hand geweven katoenen tapijten.

  contact Lenka Meinerová Frýdlantská 59, 463 65 Nove Mesto pod Smrkem e-mail meinerova@seznam.cz +420 774 846 442

  Waar te koop: • thuis (op afspraak) • op beurzen en markten in de Tsjechische Republiek • in geselecteerde galeries, festivals en braderieën in Duitsland

  Patchwork in Smržovky(Patchwork ze Smržovky)

  Patchwork Valentine_Adriana SamčíkováPatchwork van Smržovka

  Patchwork Valentine – Adriana Samčíková Creëert  op basis van hun eigen ontwerp dekens, kussens, spreien, gordijnen en de gehele collectie voor binnenhuis styling. Als afwerkingmateriaal wordt katoen gebruikt en in speciale kleur-matching stofstalen. Sommige producten worden afgewerkt met fleece. Elk product is origineel.

  contact Adriana Samčíková Svojsíkova 705, 460 01 Liberec 1 e-mail lostris@centrum.cz +420 603 361 010

  Waar te koop: • www.patchwork valentine.cz • website www.fler.cz • winkel Valentine in Jablonec