Go to Top

In de Herfst

Untitled-10
 
In de herfst verschijnen diverse paddenstoelen in het bos waaronder enkele eetbare soorten zoals eekhoorntjes brood (zie foto) en dennenboleet. Paddenstoelen zoeken is een volkssport in Tsjechië. Heerlijk om door de bossen te dwalen en te genieten van de prachtige herfstkleuren.

Vakantie-appartement Král in de herfst

De herfst kan nog echt warme zomerdagen brengen maar de avonden worden al fris. De bomen kleuren schitterend geel, bruin en rood. De bladeren vallen en bedekken de grond met een knisperende deken waar kinderen urenlang mee kunnen spelen. September en oktober zijn echte verzamelmaanden. In de omgeving van Zlatá Olešnice vinden we paddenstoelen, eikels, kastanjes, hazelnoten en walnoten. De vruchtdragende bomen en struiken zijn overal in het IJzergebergte en Reuzengebergte te vinden.

Als u met de kinderen het bos in gaat kunt u daar een leuke ontdekkingsreis van maken. Paddenstoelen ruikt u vaak al voordat u ze ziet. Het is dan aan de kinderen om te ontdekken waar ze staan. Laat hen de paddenstoelen echter niet aanraken of vernielen, alleen bekijken. U weet immers niet altijd welke paddenstoelen giftig zijn en welke niet. De prachtige, rood met witte vliegenzwam, die vaak als “kabouterpaddenstoel” een extra aantrekkingskracht op kinderen heeft, is giftig en het is dan ook verstandig om deze te laten staan.

Natuurlijk wordt het ook eerder donker. De dagen worden korter en ‘s avonds moet het licht steeds vroeger aan, maar dat is niet negatief: het wordt weer knus in huis. De open haard gaat aan of de verwarming zorgt voor een aangename temperatuur. Wie dan van een frisse herfstwandeling thuiskomt, geniet van de weldadige warmte van de huiskamer.