Go to Top

IJzergebergte informatie

Het IJzergebergte behoort tot de mooiste gebergten van de Bohemen!

IJzergebergte in de zomer

Het IJzergebergte behoort tot één van de oudste grote beschermde gebieden. Alle verbindingswegen in het beschermde landschap zijn voorbehouden aan wandelaars en fietsers.

Fietsers en mountainbikers vinden er honderden kilometers aan fietsroutes met een uitstekend asfaltoppervlak. Deze worden aangevuld met betonnen of met grind bedekte bospaden en avontuurlijke weggetjes, die dwars door het bergachtige terrein zijn aangelegd. Wandelaars gaan op weg door de prachtige, ongerepte natuur over goed gemarkeerde wandelpaden. Naast sportieve activiteiten is er een ruime keuze aan bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen.

Zlatá Olešnice
Het vakantiehuis ligt tussen IJzergebergte en Reuzengebergte gelijk een spin in het web van mooie plaatsjes, leuke activiteiten en aan te raden bezienswaardigheden. Zie pagina’s onder Bezienswaardigheden in de omgeving en verder weg. Te vinden in het menu in de rechter kolom.

IJzergebergte in de winter

Voor beginnende skiërs is dit een ideale bestemming. De pistes liggen niet zo hoog, maar zijn van goede kwaliteit en geschikt voor een leuke wintersportvakantie voor het hele gezin! Gevorderden kunnen kiezen voor meer uitdagende pistes of cross-country skiën.

Bedrichov, Špicák en Severák zijn de belangrijkste wintersportcentra. Door de speciale kinderliften zijn deze plaatsen vooral geliefd bij gezinnen met kinderen.

Andere bekende ski-plaatsen zijn Liberec, Korenov-Rejdice en Josefuv Dul.

langlaufen
Goed onderhouden loipes en een uitgebreid netwerk van paden aanwezig.

Bobsleebanen en rodelbanen zijn er in Plavy, Tanvald, Smrzovka en Janov nad Nisou.

Zlatá Olešnice
Naast de vakantiewoning is een schitterende sleehelling. Zlatá Olešnice ski-areál op 1,5 km afstand is een gemoedelijke ski-helling met lift. Op korte afstand zijn kindvriendelijke ski-pistes te vinden. Zie: Wintersport in de omgeving

Het IJzergebergte (Tsjechisch: Jizerské hory; Duits: Isergebirge; Pools: Góry Izerskie)
is een deel van de westelijke Sudeten op de grens tussen Tsjechië en Polen. Het grootste deel bestaat uit graniet en sommige delen uit basalt. Hier stroomt de rivier de Jizera. De belangrijkste stad is Jablonec nad Nisou.

De hoogste top is de Wysoka Kopa (Hinterberg, 1127 m) in Polen. Andere toppen zijn de Smrk (1124 m), Jizera (1122 m) en de Stóg Izerski (Heufuder, 1107 m). De Tafelstein/Tabulový kámen op 1072 m aan de noordkant van de Smrk is de historische grens tussen Bohemen, de Opper-Lausitz en Silezië.

Geschiedenis
Hala Izerska
De oudste sporen van menselijke bewoning gaan terug tot de prehistorie. Later kwamen de Kelten en de Duitsers. In de 14de eeuw vestigden Duitstalige kolonisten zich hier. Er is glaswerk gevonden uit de 16de eeuw.

Bergtoppen
Wysoka Kopa (Hinterberg), 1127 m; hoogste berg van het IJzergebergte
Smrk (Tafelfichte), 1124 m
Jizera (Siechhübel), 1122 m
Stóg Izerski (Heufuder), 1107 m
Smědavská hora (Wittigberg), 1084 m
Bukovec (Buchberg), 1005 m
Hvězda (Stefanshöhe), 959 m
Černá Studnice (Schwarzbrunnberg), 869 m
Tanvaldský Špičák (Tannwalder Spitzberg), 831 m; skigebied bij Tanvald
Oldřichovský Špičák (Buschullersdorfer Spitzberg), 724 m