Go to Top

Geschiedenis van het huis

In Zlatá Olešnice zijn geen straatnamen. De huizen die gebouwd werden kregen een opvolgend nummer. Nummer zeven is dus het 7e huis in Zlatá Olešnice. Hoewel de boerderij in 1848 geregistreerd (als U Petru)  werd, is het originele kleinere gedeelte van het huis, stallen en het woongedeelte waarschijnlijk veel ouder. Van nummer 8 – onze buren – is een datum bekend, 1565 en dus kunnen we gevoeglijk aannemen dat ons huis toen ook al bestond.

geschiedenis
Het is waarschijnlijk altijd een gemengd boerenbedrijf geweest, d.w.z. landbouw gecombineerd met wat koeien, varkens, kippen enz. Op een van de foto’s is te zien dat melkkoeien voor een ploeg gespannen zijn om het land te ploegen.

In 1956 werd een grote aanbouw gerealiseerd wat resulteerde in de huidige beneden woonkamer en keuken als ook het op de bovenverdieping gesitueerde zitgedeelte. Waar men nu het huis binnenkomt (de hal) was voor die tijd de woonkamer.

In de werkschuur waar vroeger de koeien op stal stonden staat nog een trog waar de dieren hun voer in kregen. Op de hooizolder en in de achterste schuur staan nog wat werktuigen en een machine die gebruikt werd om zaden te zeven.