Go to Top

Dorpsinformatie Zlata Olesnice

Zlata Olesnice met correcte spelling: Zlatá Olešnice

Dorp: Zlatá Olešnice
Okres Jablonec nad Nisou
Historische land: Bohemen
Kadastrale oppervlakte: 15.94 km ²
Bevolking: 539 (27 maart 2009)
Geografische coördinaten: 50° 42′ 40″ N, 15° 21′ 21″ E
Link naar Google map met coördinaten
Hoogte: 535 m
Postcode: 468 47
Stadskantoor adres: 172 Zlata Olešnice
468 47 Zlata Olešnice
Officiële website: http://zlata-olesnice.cz

Let op:
Het kan verwarrend zijn. Er is ook een Zlatá Olešnice (okres Trutnov) Dat ligt ongeveer 100km oostenlijker.

Geschiedenis
Zlatá Olešnice bevindt zich aan de weerskanten van de Zlatnik. In of bij de beek werd in de middeleeuwen goud en zilver gevonden. Aan de oevers staan veel Elzen. Zlata = goud en Olesnice = Elzen verklaard de naam van het dorp. Het hoogste punt van het dorp is is 826 meter. Landoppervlak is 1595 ha. Aantal inwoners 525. Het dorp behoorde vroeger tot het landgoed van het kasteel Navarov.

St. Martina
De eerste vermelding van het dorp is uit het jaar 1033 toen volgens geschriften de eerste christelijke kerk werd gebouwd en er dus al sprake moet zijn geweest van bewoning.

De legende vertelt dat St.Cyrillus en Methodius, de stichters van de eerste christelijke kerk waren. Momenteel is de huidige kerk (St. Martina) uit 1775 rooms-katholiek en een beschermd monument van barokke architectuur.


De ruïne van het kasteel Návarov is op 5,5 km loopafstand
De restanten van de, ooit bijna onoverwinnelijke, burcht zijn te vinden op een rots boven de samenvloeiing van de Kamenice rivier en de Zlatnik beek. De ruïne is gratis te bezichtigen. De overblijfselen van deze eens zo trotse burcht zijn via een smal pad te bereiken. Soms treft men in de ruïne kampeerders aan.